Definitief energielabel verplicht bij verkoop woning

Het leveren van een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van woningen en/of bedrijfsgebouwen.

Vanaf 1 januari 2015 is het bij verkoop of verhuur verplicht van het eerder ontvangen voorlopige energielabel zelf een definitief energielabel van te maken. Wanneer u geen energielabel aan koper kunt leveren, riskeert u een boete die kan oplopen tot 400 euro.

De woningeigenaar kan via de internetapplicatie energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid een definitief energielabel aanvragen.

Via de applicatie kan de woningeigenaar eenvoudig, na inloggen op DigiD, de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen, bijvoorbeeld informatie over de isolatie, het glas en de verwarmingsketel. De applicatie geeft aan voor welke gegevens er bewijsstukken aangeleverd moeten worden, zoals een foto van een CV-ketel. Vervolgens controleert een erkende deskundige de gegevens op afstand. Na akkoord ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel. Dit definitief energielabel is 10 jaar geldig na uitgifte. Het voorlopig energielabel heeft geen formele status. Het is een indicatie van de gegevens zoals deze over de woning bekend zijn uit informatie uit de woningmarkt, waaronder vanuit het Kadaster.

Eigenaren van een bedrijfsgebouw dienen in tegenstelling tot woningeigenaren een gekwalificeerde deskundige in te schakelen die langs komt om het gebouw te inspecteren. Deze deskundige stelt een zogenaamde energie-index (EI) op. Vanzelfsprekend zijn de kosten hiervoor hoger dan wanneer men gebruik kan maken van de webapplicatie. De kosten nemen eveneens toe naarmate de oppervlakte van het bedrijfspand groter is.

Via een koppeling tussen kadaster en de energielabeldatabase wordt gecontroleerd of bij de transactie een energielabel wordt meegeleverd. Is dit niet het geval, dan wordt er een geldboete opgelegd.

 

Adres:

Lichtenauerlaan 138 (Brainpark II) 3062 ME Rotterdam

telefoon:

010-2425400

email:

info@vadnot.nl